Licitació de les obres d’adequació de diversos habitatges dotacionals a les Garrigues Altes

LesBorgesTV 03/04/2024.

El Departament de Territori destinarà un total de 2,4 MEUR a l’impuls d’obres de rehabilitació i adequació d’habitatges en petits municipis a través de dos programes que tenen com a objectiu la fixació de població al món rural, tal com ha explicat avui la consellera, Ester Capella i Farré, durant una visita al Soleràs.

Així, mitjançant el programa Arrelament s’han licitat les obres d’adequació d’edificis municipals a quatre municipis de les Garrigues Altes perquè acullin fins a deu allotjaments dotacionals, amb una inversió de 472.000 euros. Es preveu que les obres comencin el proper mes de juliol i acabin el desembre.

I també avui s’han publicat les bases de la propera convocatòria de subvencions per a la rehabilitació del Programa d’habitatge en el món rural, que tindrà un pressupost de 2 MEUR i abastarà municipis de tota Catalunya. La convocatòria, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, s’obrirà previsiblement el 10 d’abril i es podran presentar les sol·licituds entre el 15 d’abril i el 28 de juny.

Equitat territorial: el programa Arrelament

El programa Arrelament persegueix la fixació de població, l’equitat territorial i la igualtat d’oportunitats en zones que estan patint la despoblació. Posa el focus en els 16 sistemes urbans catalans que han registrat una pèrdua sostinguda de població entre els anys 2001 i 2022. La gran majoria són petits municipis, de menys de 1.000 veïns, localitzats en les àrees més rurals del país. Es tracta de 121 municipis que actualment sumen 83.636 habitants

El 2021, el Departament de Territori va posar en marxa una prova pilot a les Garrigues Altes, als municipis de Bellaguarda, Bovera, el Cogul, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs i els Torms. La prova pilot tenia dues línies d’actuació: d’una banda, estudis i diagnosis per identificar els àmbits d’actuació que resultaven prioritaris a l’hora d’intentar revertir la tendència a la pèrdua poblacional i, de l’altra, accions concretes per donar-hi resposta, fonamentalment en l’àmbit de l’accés a l’habitatge. Aquesta prova pilot va esdevenir el programa Arrelament, que ja s’ha estès a la Terra Alta, i recentment al sistema urbà d’Organyà, a l’Alt Urgell.

En el cas de les Garrigues Altes, es preveu rehabilitar una desena d’immobles de titularitat municipal per adequar-los com a allotjament dotacional, és a dir, pisos de lloguer social destinats temporalment a col·lectius amb especials dificultats per accedir a un habitatge.

L’Institut Català del Sòl (INCASÒL) ha publicat avui la licitació de les obres d’aquests pisos, amb un pressupost total de 472.079 euros. Es preveu que les obres comencin el juliol i acabin el mes de desembre d’enguany. Els treballs són els següents:

·Bovera: reconversió d’una planta d’un edifici municipal al número 3 del carrer Nou per a la finalització d’un habitatge i l’adequació per a una segona unitat dotacional.

·El Soleràs: divisió de la primera planta d’un equipament municipal a la plaça de les Escoles per a creació de dos allotjaments, dels quals un es finalitzarà completament en aquesta actuació.

·La Granadella: millora de l’habitabilitat d’un edifici destinat a habitatge de l’antic mestre per obtenir dos allotjaments.

·Juncosa: rehabilitació de les dues primeres plantes de l’antiga seu de l’Ajuntament, situada al número 1 de la Plaça Major, per acollir fins a dos habitatges a cada planta, dels quals tres quedaran completament acabats en aquesta obra.

A banda d’aquesta prova pilot a les Garrigues Altes, el programa Arrelament està en marxa a dos nous sistemes urbans: la Terra Alta i els municipis d’Organyà, Fígols i Alinyà, Coll de Nargó i Cabó, a l’Alt Urgell. Estava prevista la seva extensió a les Garrigues Baixes i al Segrià Garriguenc però la manca de pressupostos de la Generalitat per enguany ha frenat aquesta ampliació.