Les Garrigues té un 20% de cases buides i busquen posar-les de lloguer

Més del 60% dels propietaris rebutja arrendar-les o vendre-les i impulsen una campanya per convèncer-los. Volen fixar els joves i frenar la despoblació.

Gairebé un 20 per cent de les cases de les Garrigues estan buides i el 63 per cent dels propietaris rebutgen llogar-les o vendre-les. Segons un estudi de l’Oficina Jove que recull dades de tretze dels vinti-quatre municipis de la comarca, en aquestes localitats hi ha 2.686 habitatges, dels quals 510 estan desocupats. Les poblacions amb més proporció de cases deshabitades són Bellaguarda (31%), Juncosa (29%) i el Cogul (28%). Per la seua part, els ajuntaments han contactat amb 324 propietaris i 119 d’ells, només el 37%, s’han mostrat disposats a vendre’ls o llogar-los.

Davant d’aquesta situació, el consell i l’Oficina Jove van presentar a l’Albagés la campanya de sensibilització Arrelem les persones i repoblem les Garrigues. L’objectiu era conscienciar els propietaris de la necessitat de posar a disposició dels joves i els nous veïns aquests habitatges i contribuir d’aquesta manera a frenar el despobablent. La coordinadora de l’Oficina Jove, Marta Peiró, va explicar que van treballat amb el Consell de Joves i van concloure que l’habitatge és un “greu problema” perquè aquests es quedin a la comarca.

Per la seua part, el Consell ha impulsat el projecte Resiliència i repoblament a les Garrigues amb un tècnic que coordina les accions necessàries per facilitar la mobilització del parc de cases buides.

S’encarregarà, per exemple, de gestionar una borsa d’habitatge i atendrà les persones interessades a comprar o llogar i els propietaris, als quals assessorarà en els tràmits. També revisarà i documentarà els immobles per garantir que estiguin en condicions abans d’entrar a la borsa.

Segons van informar des del Consell, en els pròxims mesos, a mesura que es coneguin els resultats de la campanya de sensibilització, es posaran en marxa més iniciatives. El tècnic responsable haurà “de mediar i enllaçar” les persones que tenen cases buides i els que busquen habitatge per “repoblar les Garrigues”.

En aquest sentit, Castelldans va anunciar que crearà una borsa d’immobles deshabitats i demanarà ajuts europeus per restaurar els antics pisos dels mestres i destinar-los a lloguer social.