Campanya per fomentar el lloguer i la venda d’habitatges buits de les Garrigues als joves

Un 20% de les cases estan en desús i tancades

El Consell Comarcal de les Garrigues i l’Oficina Jove de les Garrigues van presentar ahir a l’Albagés la campanya de sensibilització “Arrelem les persones i repoblem les Garrigues”, que té l’objectiu de conscienciar els propietaris i propietàries de la necessitat de posar a disposició les cases o habitatges en desús i tancats per a joves o nouvinguts i contribuir així a revertir el despoblament de la comarca.

L’Oficina Jove de les Garrigues, juntament amb el Consell de Joves, va detectar i analitzar a fons aquest problema arran d’un estudi per conèixer el parc d’habitatges buits a la comarca i conèixer quins dels seus propietaris estan disposats a llogar-los, vendre’ls o activar-los en altres models de tinença.

La prospecció ha posat de manifest que el 20% de les cases dels 13 municipis analitzats estan en desús, concretament, 510 de 2.686 propietats. Aquest percentatge s’apropa al 30% en algunes localitats com Bellaguarda (31%), el Cogul (28%) o Juncosa (29%).

Els ajuntaments participants del projecte han aconseguit contactar amb el 63% dels propietaris, dels quals només un 37% estarien disposats a vendre o llogar les propietats abandonades.

Està previst que la campanya comenci a mitjans de febrer i consistirà en la distribució de material de difusió per tots els municipis, accions digitals en els perfils de xarxes socials dels agents implicats, enviament de cartes, inserció de publicitat i l’organització de trobades presencials, entre d’altres. L’objectiu és arribar tant a propietaris com a persones properes a ells, com familiars directes o els propis ajuntaments. El projecte culminarà amb accions com la creació d’una borsa d’habitatge.