Pisos buits en pobles petits: què poden fer els ajuntaments per posar-los al mercat?

Notícies 3CAT 08/04/2025.

Presenten una guia que té com a objectiu facilitar que aquests pisos tornin a ser habitables i lluitar així contra el despoblament rural. Actualment, a Catalunya hi ha 587 municipis petits –de menys de 2.000 habitants– que acumulen més de 16.000 habitatges buits.

Parlem d’un problema recurrent: hi ha gent que vol viure en aquests pobles, però no hi ha un parc d’habitatge disponible perquè hi ha moltes cases tancades. Ara, però, s’ha editat una guia que vol donar eines perquè els municipis rurals puguin posar aquests habitatges al mercat.

La “Guia d’habitatges buits als municipis rurals i de muntanya” l’ha elaborat l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA). S’ha presentat a Tàrrega, a l’Urgell, i ofereix tota mena d’informació sobre els tràmits i procediments que s’han de seguir per donar sortida a aquestes cases i pisos de poble.

Què ofereix la guia?

La guia proposa 7 actuacions agrupades en dues tipologies: les que incentiven la mobilització de l’habitatge i les que penalitzen tenir cases tancades. 

Entre les que incentiven s’inclouen ajuts per rehabilitar els edificis, bonificacions fiscals, compra d’habitatges per part dels consistoris i programes de masoveria.  

Entre les actuacions que penalitzen, es proposa aplicar recàrrecs sobre l’IBI o reforçar les inspeccions dels pisos i cases que estiguin tancats. 

A la demarcació de Lleida s’han presentat dos exemples de com es pot donar sortida als habitatges buits que hi ha als pobles petits. S’estan duent a terme al Palau d’Anglesola, al Pla d’Urgell, i a Ciutadilla, a l’Urgell.

Un exemple de masoveria urbana:

El Palau d’Anglesola, al Pla d’Urgell, és un cas paradigmàtic. Hi ha una demanda important d’habitatges que no es pot satisfer i, a la vegada, hi ha comptabilitzades 168 cases tancadesFrancesc Balcells, l’alcalde, descriu així el sentiment de molts propietaris:

“Hi ha desconfiança, hi ha recels, i tampoc no hi ha necessitat de posar aquests habitatges al mercat.”

Per lluitar contra aquests recels, en aquest municipi es treballa amb projectes com la rehabilitació de Cal Celestino Vell, un immoble cedit per l’Ajuntament a l’associació Repoblem, que s’està fent càrrec de les obres.

La rehabilitació de l’edifici de Cal Celestino Vell és un exemple de masoveria urbana, en què els futurs inquilins participen de les obres de reforma i rehabilitació de l’immoble. Això els permetrà reduir l’aportació que hauran de fer en el lloguer social que se’ls assigni, que se situarà sobre els 350 euros per l’habitatge i en 350 euros més pel forn.

Caserna de la Guàrdia Civil reconvertida:

L’Ajuntament de Ciutadilla, una petita població de l’Urgell amb 200 habitants censats, ha rehabilitat l’antiga caserna de la Guàrdia Civil per fer-hi 8 pisos.

Quatre ja estan acabats i es preveu que els inquilins hi entrin a viure d’aquí un parell de mesos. La resta ho faran cap al setembre. El preu de lloguer dels pisos se situarà al voltant dels 300 euros mensuals.

Encara no se sap qui ocuparà aquests nous pisos. L’Ajuntament ha rebut 26 peticions de famílies que hi estan interessades i aviat s’adjudicaran, com explica l’alcalde, Òscar Martínez

“La nostra prioritat és que siguin famílies joves, amb nens i nenes en edat escolar o parelles joves que es vulguin emancipar.”

L’alcalde lamenta les traves burocràtiques que s’han trobat i que han retardat el projecte, iniciat el 2018. 

Notícies 3CAT